Wednesday, January 31

Böcker, böcker, böcker

Äntligen börjat komma i god ordning efter 'återinflytt' i Brunnsbo. Tjejerna jag delat med ska till Australien, jag och Sebastian ska dela lägenheten.

Bokhyllan är uppe.

Min Milton från 1796 hänger fortfarande med. Börjar det brinna så är det inte helt säkert om jag släpar ut Sebbe eller dessa två små volymer. Paradise Lost är mycket bra, om än lite pratig.


Ett bra hyllsegment: Alice i Folio Society-utgåvan, Östergrens Fattiga Riddare och Stora Svenskar och en massa Paul Auster. Jo, det är så illa som det ser ut - Moon Palace har jag 1:a upplaga och ett läseexemplar intill... Röde Orm går inte av för hackor och detsamma gäller mitt nötta ex av Ferlins Med Många Kulörta Lyktor.


Jag älskar att läsa Iain Banks. Complicity, The Business, Dead Air, The Bridge, The Wasp Factory... Underhållande utan att bli enkelt, lätt att ta till sig utan att det blir bara tuggummi för hjärnan. Böcker som får mig att vilja skriva, böcker jag vill läsa om och om med ett par års mellanrum.


Candide är ju rätt trist, Singoalla en hopplös sörja av sentimentalitet och Boccaccios Decamerone en samling berättelser som liknar varandra så mycket att allt bara flyter ihop men Voltaire ska man ju ha läst, Singoalla är en bedårande vackert illustrerad bok och den gamla skrönan om ett gäng adelspersoner som flyr digerdöden i Florens och sätter sig på ett lantgods i hundra dagar (och berättar hundra långa berättelser) har ändå mycket att berätta om hur folk tänkte, nog för att göra läsningen underhållande trots att den suger som novellsamling.


Neil Gaiman är helt i min smak. Coraline och Anansi Boys anser jag vara mycket svaga, men hans övriga böcker rockar. Hans bok ihop med Pratchett är lysande, Stardust utmärkt (men läs INTE Hans Berggrens översättning), Neverwhere underfundig, Smoke and Mirrors en jättebra novellsamling (Chivalry är perfekt för högläsning) och American Gods är en av de bäsa romanerna jag läst. I kategorin 'böcker som inte nödvändigtvis måste ta tag i en och vända en ut och in men som fortfarande är förbaskat finfina' så regerar den här (ihop med ett gäng andra, tex Pattern Recognition av Gibson). Boken längst ut till höger här är otroligt charmig och rekommenderas varmt. Den har det mesta. Läs den. Winter's Tale av Mark Helprin.


Don DeLillos romaner är den bästa läsning jag kan hitta. Krävande, kärva, samtidsutforskande, själsligt djuplodande, språkligt rika, stilmässigt perfekta, skrämmande etc etc. Underworld lyser klart. Inom en tio år eller så ska jag ha hämtat mig nog för att kunna läsa om den och jag ser fram emot det.

Jeff Noon. Unik, påhittig, sublim, underhållande. Läs alla hans romaner och läs dom i ordning efter utgivningsår eller så här: Vurt, Pollen, Nymphomation, Pixel Juice, Automated Alice, Needle in the Groove, Falling out of Cars, Cobralingus. De två sistnämnda enbart om du verkligen är hooked på Noon, de är en aning...jobbiga om man inte är helsåld. Eller satsa på alla i samma ådra: Vurt, Pollen, Nymphomation, Pixel Juice och Needle in the Groove. Böcker som får mig att vilja flytta till Manchester, förutsatt att Jeff Noon får bli allsmäktig gud där och kan designa tillvaron. Kanske framgår det bättre att jag uppskattar dessa böcker om jag upprepar namnen en gång till.
Vurt
Pollen
Nymphomation
Pixel Juice
Needle in the Groove
Läs.

Resten? Kafka, Charms, Wolfe, Tolkien, Wilde (The Happy Prince är perfekt sentimentalitet), Gibson, Östergren, Wordsworth, Coleridge, Shakespeare, Marlowe, Faulkner, Steinbeck, Oates...


Ingen bokhylla är komplett utan en bunt bra grafiska verk (jaja, kalla det serier) och jag har ett par bra här: Sandman-böckerna, Sin City-serien, lite svenskt i form av Ulf Lundkvist, Jan stenmark och Berglin och någon enstaka sak av Dave McKean.

2 comments:

Per said...

antecknar flitigt

D said...

Hej Per. Bra.